Αλεύρι

Τέλεια πασχαλινά κουλουράκια!!! ioannidou Πέμ, 03/29/2018 - 11:19

Θα χρειαστούμε:

2 φλ. ζάχαρη
4 αβγά
250 γρ. βούτυρο ή φυτίνη
½ φλ. γάλα
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού
1 κιλό αλεύρι
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3-4 βανίλιες
1 κ.γ. σόδα
½ κ.γ. αλάτι

Διαδικασία:

Συγγραφέας - Δημιουργός

Τσουρέκι πολίτικο!

Υλικά για 4 τσουρέκια:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 ½ φλυτζάνι γάλα
1 πακέτο βούτυρο Lurpak (250 γρ)
6 αυγά
2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλιές μαχλέπι
2 κουταλιές κακουλέ
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι
Μαυροκούκι ή ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για ντεκόρ!

Συγγραφέας - Δημιουργός

Συνταγή για σπιτικά κοκάκια – Καλύτερα και από αγοραστά!!!

Υλικά
– 1 ½ φλ. αλεύρι
– ¾ φλ. ζάχαρη
– 5 αυγά (ξεχωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι)
– 1 βανίλια

Για τη γέμιση
– ¼ φλ. αλεύρι
– ½ φλ. ζάχαρη
– 1 φλ. γάλα
– 3 κρόκους αυγών

Για το γλάσο
– 300 γρ. κουβερτούρα
– 150 γρ. βούτυρο
– ½ φλ. νερό
– 2-3 κουταλιές βούτυρο για το άλειμμα
– 1 λαδόκολλα

Εκτέλεση

Συγγραφέας - Δημιουργός

Μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι

Τι θα χρειαστούμε…

1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι…
1 κουτάκι μπύρα
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι

Πώς θα φτιάξουμε…

Το κουρκούτι…

Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.

Συγγραφέας - Δημιουργός

Κρουασανάκια μπουκιάς με φέτα ή λουκάνικο

Υλικά
για 40 κομμάτια
1 κούπα χλιαρό γάλα
1 φακελάκι μαγιά ξερή
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 φλ. του ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
αλεύρι όσο πάρει (πάνω κάτω 3 κούπες)

για τη γέμιση με τυρί
1 κούπα τυρί φέτα
ασπράδι από ένα αβγό
πιπέρι
δυόσμο(προαιρετικά)

λουκάνικα κομμένα στη μέση

για το άλειμμα
1 κρόκο
σουσάμι

115 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για το ταψί

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε
με το σύρμα.

Συγγραφέας - Δημιουργός

Ρεβανί παραδοσιακό

Τι θα χρειαστούμε…
Για το ρεβανί
4 αυγά
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. αλεύρι
1 φλ. γιαούρτι
1 φλ. σπορέλαιο
1 φλ. ζάχαρη
1 και 1/2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
2 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού
Για το σιρόπι
4 φλ. ζάχαρη
3 και 1/2 φλ. νερό
3 φλούδες λεμονιού
*Το ταψί που το ψήνω είναι 40Χ25 εκ.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Σ΄ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια.

Σ΄ένα άλλο μπολ χτυπάμε το σπορέλαιο με την ζάχαρη.

Συγγραφέας - Δημιουργός

Λαγάνα παραδοσιακή

Υλικά

• 900 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 300 γραμ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 30 γραμ. μαγιά νωπή
• 600 - 650 γραμ. χλιαρό νερό
• 80 γραμ. ελαιόλαδο
• 25 γραμ. αλάτι
• 20 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Συγγραφέας - Δημιουργός

Σπιτικά σαβαγιάρ

Υλικά συνταγής:

Για 24-25 σαβαγιάρ

160 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
160 γρ. ζάχαρη
5 αβγά (χωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι)
1 πρέζα αλάτι
1 βανίλια

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς c, στον αέρα.

Συγγραφέας - Δημιουργός

Παραδοσιακό Χριστόψωμο

Το κεντητό ψωμί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με κόρα αρωματισμένη απο αστεροειδή γλυκάνισσο.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μαλακό
1/2 κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (κίτρινο πακέτο)
30 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 φλυτζανάκια του καφέ σουσάμι καστανό
1 φλυτζανάκι του καφέ σουσάμι μαύρο
10 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισσο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει

Οδηγίες:

Συγγραφέας - Δημιουργός

Τα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη!

Υλικά – μείγμα 1
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα

Υλικά – μείγμα 2
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Υλικά για σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Μέθοδος Εκτέλεσης

Συγγραφέας - Δημιουργός