Υλικά
– 1 ½ φλ. αλεύρι
– ¾ φλ. ζάχαρη
– 5 αυγά (ξεχωριστά τα ασπράδια και οι κρόκοι)
– 1 βανίλια
Για τη γέμιση
– ¼ φλ. αλεύρι
– ½ φλ. ζάχαρη
– 1 φλ. γάλα
– 3 κρόκους αυγών
Για το γλάσο
– 300 γρ. κουβερτούρα
– 150 γρ. βούτυρο
– ½ φλ. νερό
– 2-3 κουταλιές βούτυρο για το άλειμμα
– 1 λαδόκολλα
Εκτέλεση
Κατ’ αρχήν, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη, προκειμένου να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Τους κρόκους τους χτυπάμε αρχικά μόνους τους και στη συνέχεια τους προσθέτουμε στη μαρέγκα μαζί με το αλεύρι και τη βανίλια, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Ακολούθως, στρώνουμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα, τη βουτυρώνουμε και χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με χοντρό κορνέ κάνουμε πάνω της ροζέτες με το μείγμα.
Ψήνουμε τώρα για περίπου 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως ότου να χρυσίσουν, ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα.
Εν συνεχεία, βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μαζί μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύοντας καλά.
Σιγοβράζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να γίνει κρέμα. Μόλις αυτό συμβεί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Τώρα αλείφουμε με μια κουταλιά κρέμας την επιφάνεια των μισών κοκ, τα οποία σκεπάζουμε με τα άλλα μισά.
Τέλος, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, προσθέτουμε το βούτυρο και το νερό, ανακατεύουμε και βουτάμε μέσα στη σοκολάτα την πάνω πλευρά του κάθε κοκ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και, αν θέλουμε, τα γαρνίρουμε μετά με σοκολατένιες γραμμές.
Τα υπέροχα κοκάκια που φτιάξαμε με τα χεράκια μας είναι έτοιμα προς κατανάλωση και μπορούμε να τα κεράσουμε…
Καλή επιτυχία!
Πεντανόστιμα σπιτικά κοκάκια!