Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν (Αλβέρτος Αϊνστάιν - Albert Einstein) που είχε ιδιαίτερες ανησυχίες για το άπειρο σύμπαν ήταν συχνά καυστικός στους λόγους του και ήταν πάντα διατεθειμένος να συγκρίνει καταστάσεις της Φυσικής με αντίστοιχες ανθρώπινες καταστάσεις δημιουργώντας ιστορικά αποφθέγματα.
Το Απόφθεγμα του Άλμπερτ Αϊνστάιν (Αλβέρτου Αϊνστάιν - Albert Einstein)
Μία σπουδαία φράση του που έχει μείνει στην ιστορία ήταν αυτή μέσω της οποίας σύνδεσε την απειρότητα του σύμπαντος με την απειρότητα της ανθρώπινης βλακείας λέγοντας:
"Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες."
Το Άπειρο Σύμπαν
Ως σύμπαν νοείται το σύνολο του χρόνου και του χώρου και των περιεχομένων τους. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης και της ενέργειας. Στις μεγάλες διαστάσεις του, είναι αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της αστροφυσικής ενώ στις πολύ μικρές διαστάσεις του, το εξερευνά η κβαντική μηχανική. Ενδιάμεσα προσπαθούν να κατανοήσουν το σύμπαν, τη λειτουργία του και την υπόστασή του όλες οι επιστήμες.
Η Άπειρη Ανθρώπινη Βλακεία
Η ανθρώπινη βλακεία αντικατοπτρίζει μη αναμενόμενα, για δεδομένες νοητικές δυνατότητες, λάθη, αυτών που τα κάνουν. Ως έννοια είναι σχετική, καθώς ο αποδιδόμενος χαρακτηρισμός εξαρτάται την αντιληπτότητα και τα πιστεύω του καθενός που τον αποδίδει. Πέραν του ατομικού επιπέδου, η διαφοροποίηση των εκτιμήσεων για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό εκτείνεται κοινωνικά αλλά και σε βάθος χρόνου.
Με τα λόγια αυτά ο Αϊνστάιν διατύπωσε ένα απόφθεγμα που έμεινε στην ιστορία ώς ένα από τα διασημότερα αποφθέγματα του γνωστού Γερμανο-ελβετο-αμερικανοεβραίου θεωρητικού φυσικού.
Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.